• 28.03.2024 Perşembe
    • USD Alış : 32.2370, USD Satış : 32.3662
    • EUR Alış : 34.7945, EUR Satış : 34.9339
    • SAR Alış : 8.5368, SAR Satış : 8.6815



Maddenin yeni bir hali keşfedildi

Araştırmacılar maddenin yeni bir halini keşfetti. Topolojik süperiletkenlik adı verilen bu durum, ileride bilgisayarların gelişimi için önemli rol oynayabilir.

ew York Üniversitesi, Buffalo Üniversitesi ve Wayne Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları, maddenin yeni bir halini keşfetti. Topolojik süperiletkenlik adı verilen bu durumun ileride elektronik cihazların veri depolama kapasitelerini arttırmak için kullanılması bekleniyor.

Araştırmacılardan Javad Shabani, basın açıklamasında yeni topolojik durumun hem hesaplama hızı, hem kuantum bilgisayarlar hem de depolamayı arttırma konularında önemli rol oynayacağını söyledi. 

Araştırmanın sonuçları henüz bir akademik yayında yer almasa da arXiv’de kendine yer buldu. Araştırmanın genel çerçevesi ise kuantum bilgisayarlar üzerine oldu. Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlardaki bitler yerine kübit adı verilen özel birimleri kullanarak daha hızlı hesaplama yapabiliyor. 

Kuantum bilgisayarlarda bulunan kübitler, normalde 1 veya 0 durumunda bulunan bitlerin aksine süper pozisyon adı verilen bir ara durumda bulunuyorlar. Böylelikle çok daha karmaşık işlemleri çok daha hızlı yapabiliyorlar. 

Araştırmalar sırasında maddenin konvansiyonel durumundan kuantum durumuna geçişte yeni bir topolojik hal aldığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, kuantum durumundaki değişiklikleri iki hal arasındaki değişimde ortaya çıkan enerji bariyeri üzerinden gözlemlemeyi başardı.

Araştırma esnasında Majorana parçacığı adı verilen özel yapılar da gözlemlendi. İlk olarak 20. yüzyılda İtalyan bilim insanı Ettore Majorana tarafından ortaya atılan bu parçacıklar, kendi kendilerinin anti parçacığı olarak hareket edebiliyorlar. Diğer parçacıklarla etkileşime girmeyen bu yapıların teoride kübit saklamak için ideal oldukları söyleniyordu. Yeni topolojik durumda bu parçacıkların toplanabilmesi sağlanabiliyor.

Shabani, bu yapı sayesinde kübitlerin depolanmasına ek olarak hatasız şekilde de çalışmalarının da yolunun açılacağını söylüyor.

Kaynak: webtekno

 

 

19.08.2019