• 29.03.2024 Cuma
    • USD Alış : 32.2370, USD Satış : 32.3662
    • EUR Alış : 34.7945, EUR Satış : 34.9339
    • SAR Alış : 8.5368, SAR Satış : 8.6815



  • İstanbul’ Maltepe’de gerçekleşen “Hatay Turizm ve Gastronomi Günleri” Geride bıraktığımız hafta iyisiyle kötüsüyle sona erdi. Başta Hatay Valiliği olmak üzere Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının yanı sıra Esnaf ve Sanatkârlar odasının da ciddi destekle sorumluluk üstlendiği tanıtım günleri bu güne kadar gerçekleşen organizasyonlar arasında en derli toplu temiz ve Hatay’a yakışır bir organizasyon olarak akıllarda yer tutmayı başardı.Organizasyonda görev alan insanlar her konuda olabildiğince hassas davranarak etkinliğin Hatay adına olumlu ve güzel geçmesi için yürekten çalıştı. Kimi çevreler daha ilk günden organizasyona yıkıcı eleştiriyle yaklaşırken kimi çevreler de her organizasyonda olasılığı mümkün olan eksikleri yapıcı eleştiri kapsamında ortaya koymaya çalıştı.

     İstanbul Maltepe ilçesinde gerçekleşen organizasyonun bazı çevrelerce uzak bir lokasyon olarak görüldüğü,satış yapanların yüksek fiyatla satış yapması,reklam ve tanıtım alanında çok zayıf çalışıldığı,eleştiri konularının başındaydı.

    Şunu ifade etmek isterim ki; İstanbul gibi devasa bir kentte neyi nerede yaparsanız yapın muhakkak birileri için uzak birileri için rahat bir mesafe olacaktır.Organizasyon dış görseli ve sağlığa uygunluk bakımından bugüne kadar gerçekleşmiş en iyi konseptle karşımıza çıktı. Katılımın ilk gün düşük olmasının bana göre nedeni o gün İstanbul’da meydana gelen 5,8 ölçekli depremin yarattığı korku ve endişe insanları kendi yaşam alanlarından çokta uzak bir noktaya sürükleyemezdi. Evet,reklam ve tanıtım konusunda daha iyi çalışılabilirdi bu eleştiriye katılıyorum.Ancak bu durumu fırsata çevirenler organizasyon kötü olmuş katılım yok organizasyon fiyasko şeklinde yapılan eleştirileri de haksızlık olarak görüyorum. Hafta sonu katılım öyle yoğun geçti ki neredeyse iğne atsanız yere düşmez tabirini destekler türdeydi.Pahalı satış yapan stantlar konusuna gelince Hatay’da yaşayan insanların penceresinden bakıldığı zaman Hatay’dan oraya giden çevrelere göre fiyatlar yüksek sayılabilir lakin orada yaşayan insanlar için fiyatlar normal düzeydeydi. İstanbul’da Hatay günleri kapsamında değil de normal bir mekânda yemek ve içmek zaten hemen hemen aynı fiyatları buluyor.Tabi hizmet sektörü göreceli bir kavramdır bu nedenle ayrıntıya girmeyi çokta doğru bulmayanlardanım.Gelelim organizasyonda benim yapıcı eleştiri kapsamında işlemek istediğim iki önemli konu başlığına.

    İlki; Hedefi ulusal ve uluslararası arenaya taşınmak istenen bu etkinlikte Hatay her defasında kültürel zenginliği ile dillerin,dinlerin, renklerin,kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı coğrafya olarak tanıtılırken tanıtım menüsünde ismi geçen bir yemek çeşidinden duyulan rahatsızlığın vardığı had safhaya. Menü tanıtımı medyada paylaşıldığı andan itibaren İstanbul başta olmak üzere Hatay’dan arayan çok sayıda alevi yurttaşımız “Fellah Köftesi” adıyla tanıtılan bir yemek isminden duydukları rahatsızlığı paylaşmama ve dile getirmeme çok ısrarcı davrandılar.Konuyu öncelikle Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin ile paylaşarak duyulan rahatsızlığı ifade ettim. Başkan Çinçin o yemek isminden duyulan rahatsızlığı anlayışla karşılayarak bu coğrafyada yaşayan önemli bir nüfusun bu isimden duyduğu rahatsızlığa karşın bunun en mümkün zamanda düzeltilmesine hassasiyet göstereceğini ifade etti. Kendisine göstermiş olduğu bu hassasiyetten ötürü de teşekkür ediyoruz.“Fellah” kelimesi Arapçada çiftçi anlamına geliyor.Fakat geçmiş dönemlerde bazı cahil ve art niyetli kesimler tarafından Fellah kelimesi Alevi çiftçileri, dinsiz-imansız-allahsız-pis çiftçiler olarak lanse ederek hedef gösterip rencide ettiği için alevi cemaatinin bilinçaltında bu kelimeye karşı duyulan rahatsızlık on yıllardır devam etmektedir.Etkinliği gerçekleştiren ve bu ismin literatüre bu şekilde girmesine vesile olanlar bunun kuranı kerimin bir ayeti olmadığını ve toplumun değer yargıları arasında rencide edici bir boyutu varsa değiştirilmesi hususunda hassas davranmalarını toplumsal nezaket ve kültürler arası saygı, hoşgörü açısından önemli buluyorum.Alevi kültüründe böyle bir isimde yemek yoktur.Alevi kültüründe bu kelimeye duyulan rahatsızlık nedeniyle böyle bir yemek ismi kullanılmaz. O yemek tanıtımı Hatay’ın medeniyetler kültürü kapsamında illaki yerini koruyacaksa bundan sonraki günlerde isminin çiftçi köftesi ya da adına ne derseniz diyeceğiniz bir köfte çeşidi olarak tanıtılması daha uygun düşer.Toplumun algısında rencide edici yer edinmiş bu ifadenin literatürden kaldırılmasını başta,Sayın Valimiz nezdinde ve organizasyonda yer alan ilgili kurumlar tarafından gündeme alınıp gözden geçirilmesini bu coğrafyada yaşayan birçok alevi yurttaşımız adına rica ediyorum.

    İkinci husus ise; Özellikle bu tür organizasyonda görev alacak basın ve gazeteci mensuplara yönelik rahat ve teknolojinin aksaksız şekilde kullanılabileceği alanların oluşturulmasıdır.Medya mensuplarına etkinlik alanında uygun görülen bir yer hazırlanarak alan açılması ve içinde rahat internet kullanımı sayesinde anlık haber yaparak paylaşabilecekleri koşullar sunulması elzemdir.Böylece günümüz teknolojisi sayesinde paylaşılan her haber daha geniş kitlelere ulaşacak ve reklam tanıtım boyutunda da önemli bir etki yaratacaktır.Bu vesileyle Hatay Turizm ve Gastronomi Günleri’nin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor bir sonra ki etkinlikte Hatay’ımız adına daha da gurur verici sonuçlar için buluşmak dileğiyle esen kalın.    

  • VTR MEDYA'yı Takip Edin...


Yazarın Diğer Yazıları

    yazarın diğer yazıları yok

Diğer Yazarlar