• 28.03.2024 Perşembe
    • USD Alış : 32.1425, USD Satış : 32.2713
    • EUR Alış : 34.8041, EUR Satış : 34.9436
    • SAR Alış : 8.5115, SAR Satış : 8.6557



Gelecekteki su altı robotu

Balık Atıklarını Yiyerek Pillerini Şarj Edebilecek!

ABD Donanması, gözetim görevlerinden muayene veya keşif görevlerini yerine getirmeye kadar geniş bir uygulama yelpazesi için kullanılabilecek sualtı robotlarıyla ilgileniyor. Ancak, havadaki dronlarda olduğu gibi, sualtı robotları da sahip oldukları sınırlı miktarda pil ömründe en büyük zorluklardan biriyle karşı karşıya. Bu, özellikle uzun süre batık kalmalarını gerektiren uzun mesafeli görevler söz konusu olduğunda belirli manevrayı ciddi bir şekilde sınırlıyordu.

Neyse ki, bir çözüm elimizin altında olabilir ve bu çözüm göz alıcı olmaktan uzak olsa da, güç rezervleri azaldığında yüzme robotları için bir oyun değiştirici olabileceğini kanıtlayabilir. Fikir tam olarak şöyle: deniz tabanındaki organik madde ile beslenen mikrobiyal yakıt hücrelerini kullanmak. Pratik anlamda, bunun anlamı, balık kakasını aşağı çekerek kendini güçlendirmesidir. işte tam olarak bu döngü ile kendi kendine yetebilen bir model yaratılmak isteniyor.

Mikrobiyal yakıt hücreleri, okyanusun en derin kısımlarında bol miktarda bulunuyor olması gereken bu malzemeyi hasat eder ve daha sonra elektriğe dönüştürür. San Diego’daki Naval Information Warfare Center Pasific’teki Meriah Arias-Thode, İngiliz bilim dergisi New Scientist’e su altı robotlarının bu özelliği hakkında ” biyoloji tarafından yapılmış birer batarya gibiler” dedi.

Şimdiye kadar, ekip, su asitlik seviyelerini izlemek için de dahil olmak üzere bir dizi temel sensöre güç sağlamak için üç mikrobik yakıt hücresinin kullanımını sergiledi. Bu cihazlar normalde sualtında sadece birkaç hafta sürülebilir iken, mikrobiyal yakıt hücreleri kullanılarak güçlendirilmiş bir sensör onları sekiz ay sürülebilir hale getirecek anlamına geliyor.

Kaynak: teknobur

05.08.2019