• 20.04.2024 Cumartesi
    • USD Alış : 32.4868, USD Satış : 32.6170
    • EUR Alış : 34.6012, EUR Satış : 34.7398
    • SAR Alış : 8.6012, SAR Satış : 8.7470



Panik atak tedavisine ek tavsiyeler

Panik ataklar kadın-erkek herkesin başına gelebilecek korkunç bir deneyimdir. Başladığında geçmesini beklemekten fazla bir şey gelmez insanın elinden. Bu yazımızda sizlere panik atak hastalarının denemiş olduğu, kısmen de olsa rahatlamalarını sağlayan bazı işe yarar taktikleri anlatacağız. Bu taktikleri zaman zaman deneyerek kendiniz için en uygun olanı ritüel ha

Devam etmeden önce tüm bu önerilerin kesinlikle tıbbi bir tavsiye olmadığını bilmenizi isteriz. Başkalarında işe yarayan bu yöntemleri denemeden önce mutlaka doktora gidin. Çünkü panik atak genelde ilaç yardımı ile atlatılmaktadır.

1. Nefes alma ritminizi kontrol edebileceğiniz müzikler dinleyin

Panik atağın başlama evresinde hızlı bir nefes alışverişi yaşanır. İşte bu dengesiz ritmi kontrol edebileceğiniz sakin bir müzik türü seçip, önceden telefonunuza kaydedersiniz, atağınızın başlamaya yüz tuttuğu anda dingin hissedebileceğiniz müzikleri dinleyebilirsiniz.

2. Duyularınızı meşgul edecek bir oyuncakla oynayın

Oyuncakların ağlayan bir bebeği neden susturduğunu iç düşündünüz mü? Bazı oyuncak türleri yetişkinlerin farklı bir aleme dalmasına yardımcı olduğu için, panik ataklar esnasında kullanılabilir.

3. Yoga yapmayı öğrenebilirsiniz

Bir Uzakdoğu ritüeli olan yoga ruhu dinginleştirdiği ve zihni düşüncelerden arındırdığı için panik atak hastalarına önerilmektedir. Yabancı kültürlerden uzak kalmak isteyen kişiler için ise kendi kültürümüzde yer alan Kur’an okuyarak veya namaz kılarak düşüncelerden arınmak tabi ki mümkündür.

4. Oyun hamuru ile uğraşabilirsiniz

Bu uğraş dokunma duyu organınızı harekete geçirerek, zihninizin dikkatini oraya çekecektir. Bir müddet sonra hamurların şekli ile düşünmeye başladığınızda kalbinizin hızlı atışının ve seri soluk alıp-vermenizin düzene girdiğini göreceksiniz.

5. Daha önce okuduğunuz ve iyi hatırladığınız bir kitabı okuyun

Size ilginç gelebilir ancak daha önce okuduğunuz bir kitabı okurken beyniniz bir sonraki sayfayı hatırlamaya çalışacağından, bünyenizdeki panik atak havanız dağılır.

6. Atak hissettiğinizde komik bir karikatür üzerine odaklanın

Panik atağınızın başladığı anda telefonunuzdan komik bir karikatür açıp ona odaklanabilirsiniz. Görsel olarak kendi kendinize göndereceğiniz bu uyarıcı sayesinde zihin panik durumuna odaklanmaktan uzaklaşır.

7. Atak başladığında “Bu bana zarar vermeyecek” gibi bir düşünce kalıbını tekrar edin

Panik atakları her defasında çekilmez kılan sonunun tahmin edilememesidir. Oysa ki atak başladığında daha önceden de olduğu gibi tekrarlayacağınız bir kalıp cümle, zihninizi doğrudan önceki sonuca yönlendirecektir. Önceki atağınızda size bir şey olmadığını hatırlayacak ve yeni ataktan daha hızlı ayrılacaksınız.

8. Panik belirtilerini hafifletmek için sakız çiğneyin

Vücudunuz panik atak anında tehlike altında olduğunuza inanır. Oysa ki sakız çiğnemek gibi basit bir eylem, her şeyin sıradan olduğunu hissettirebilir.

9. Panik atağınıza sebep olan şeylerin bir listesiniz tutun

Panik atak başladığında bu listeyi gözünüzün önüne getirirseniz, daha önceki sebeplerin sizi öldürmediğini görürsünüz ve daha kolay sakinleşirsiniz.

10. Atak anında sakinleşmenizi sağlayan birilerini arayın

Daha önceki atağınızda telefon ile görüştüğünüz ve rahatlamanızı sağlayan birilerini telefonunuzun sık kullanılanlar listesine kaydedin ve yeni bir atak anında yine o kişiyi arayın.

11. Yüksek sesle kendinizle konuşun

Bulunduğunuz yer müsaitse, panik anında kendinizle yüksek sesle konuşmanızın faydasını görürsünüz.

12. Varsa evcil hayvanınıza sarılın

Tanıdık bir canlı her zaman panik ve korku havasını dindirir. Bu evcil hayvanız bile olsa denemekten çekinmeyin.

13. Biraz soğuk hava alın

Ataklarınız kış aylarında oluyorsa, pencereleri açıp veya balkona çıkıp soğuk hava almanız işe yarayacaktır.

14. Alfabeyi geriye doğru sayın

Düz saymaya alıştığımız alfabeyi bir de geriden başa doğru saymaya başlayın. Zihniniz bir sonraki harfi bulmaya odaklanacağından panik havanız normal havaya dönüşür.

15. Sol yumruğunuzu sıkıp açın

Sol yumruğu sıkmak özellikle kalp krizi anında en fazla önerilen şeylerden biridir. Bunun sebebi, sol elle yumruk yapıp serbest bırakmak direkt olara kalbe kan pompalayacağı için kalp ritminizi düzene sokacaktır.

16. Panik atağınızı gece gördüğünüz bir kabus gibi düşünün

Birazdan uyanacaksınız ve kabus (panik atak) bitecek.

17. Atak anında kullanabileceğiniz bir yüzük takın

Panik atağınız başladığında parmağınızda bulunan yüzüğünüzü sayarak çevirin. Bir müddet sonra sayılara odaklanırsınız ve atak ortadan kalkar.

18. Rahatlamanızı sağlayan bir nefes alma-verme tekniği uygulayın

Kısa aralıklarla veya farklı bir düzende nefes alıp vererek, sizi rahatlatacak bir soluk egzersizi bulun ve atak anında uygulayın.

19. Panik atak konulu kitaplar okuyun

Panik atağın ne olduğunu bilmeniz, atak esnasında yaşayacaklarınızı tahmin etmeniz açısından iyi gelecektir. Yabancı hislerden korkmak yerine tanıdık duygularla baş etmek daha kolaydır.

20. Telefonunuzdan boyama oyunları oynayın

Panik atak yaşayan birçok hasta üzerinde yapılan klinik deneylerde, boyama etkinliği ile uğraşan atak halindeki hastaların belirtilerinin kısa bir süre içinde kaybolduğu veya atakları daha hafif yaşadıkları görülmüştür. Bu yüzden sizler de telefonunuza bu tür oyunlar yükleyerek rahatlayabilirsiniz.

En başta da belirttiğimiz gibi panik ataklarınızı yönetmek sizin elinizde. Ancak başlangıçta iyi bir profesyonelden yardım almalısınız. Daha sonraki süreçte atak durumlarınızı hafifletmek, atağınızdan çabucak kurtulmak için ilaç kullanabilirsiniz. İlaç kullanırken de yaşanabilecek olası ataklarda verdiğimiz bu 20 öneriyi deneyebilirsiniz.

Kaynak: psikolojigazetesi 

 

19.08.2019