İSTANBUL (AA) - SİBEL MORROW - Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Canan Fetvacı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte düzenledikleri Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nın 34 yıldır kesintisiz devam etmesinin, büyük bir başarı olduğunu belirterek "Bu süreç akademi ve medya dünyası arasında köprü görevi görüyor, genç iletişimcilerin gelişimine katkı sağlıyor." dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Aydın Doğan Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 34. Genç İletişimciler Yarışması'nda Türkiye'nin dört bir yanından iletişim fakültesi öğrencilerinin projeleri seçkin gazeteciler, medya yöneticileri ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirdi.
Toplam 18 üniversiteden 48 öğrencinin 31 projesi ödüle değer bulundu. Kazananlar, düzenlenen törenle duyuruldu.
Törenin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Fetvacı, Türkiye'nin en köklü genç iletişimciler yarışmalarından biri olan etkinliğin, her yıl medya sektörünün değişen dinamiklerine uyum sağlayarak büyümeye devam ettiğini söyledi.
- "34 yıl büyük bir emek ve inancın göstergesi"
Yarışmanın 34 yıllık geçmişine vurgu yapan Fetvacı, "Bu kadar uzun soluklu bir yarışmanın sürdürülmesi büyük bir emek ve inanç gerektiriyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyetiyle işbirliği içinde olmamız, bize büyük bir avantaj sağlıyor. Her yıl, yarışmanın bir önceki yıldan daha iyi olması için çalışıyoruz. Üniversitelerle, iletişim fakülteleriyle ve basın mensuplarıyla sürekli temas halindeyiz." diye konuştu.
Öğrencilerin her yıl yarışmaya büyük ilgi gösterdiğini belirten Fetvacı, jüri üyelerinin basın dünyasından deneyimli isimler olmasının genç iletişimciler için önemli bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
Fetvacı, "Bu süreç, akademi ve medya dünyası arasında köprü görevi görüyor, genç iletişimcilerin gelişimine katkı sağlıyor. Yenilikleri yarışmamızın içine alıyoruz. Onlarla ilgili bazen seminerler yapıyoruz. Öğrenciler katılıyorlar, bizi dinliyorlar. Bunları da yapıyoruz çünkü sadece bir yarışma yapıp bırakmakla olmuyor. Üniversiteleri geziyoruz. Devamlı uğraş gerektiren bir iş. Dolayısıyla 34 sene bunu sürdürmek, arkasındaki inancı, kararlılığı ve gayreti sembolize ediyor." ifadelerini kullandı.
- Dijital medya yarışmaya yeni boyutlar kazandırdı
Son yıllarda yarışmaya yeni kategoriler eklediklerini söyleyen Fetvacı, özellikle dijital medya alanındaki değişimlere dikkati çekti.
Fetvacı, şöyle devam etti:
"Podcast, sosyal medya projeleri ve YouTube içerikleri gibi kategorileri yarışmaya dahil ettik. Eskiden bunların hiçbiri yoktu. Günümüzde bireysel medya üretimi yaygınlaştı yani bir kişi bile bir medyacı olabiliyor tek başına bile. Eskiden bir kurumda çalışmak gerekiyordu, bir televizyonda, bir gazetede, dergide. Şimdi öyle bir şey değil. Herkes medyacı olabiliyor ama işte onun içindeki kuralları, anlayışı, öğrenciye okullar veriyor. Biz de onun yoğurulmasına yardımcı oluyoruz."
Klasik medya formatlarının da dijitalleşmeye ayak uydurmak zorunda olduğunu belirten Fetvacı, "Gazeteler artık hem basılı hem de telefonunuzda bir uygulama olabiliyor. Mevcut jenerasyon bu ortamın içinde büyüdü, ancak bugünkü gazetecilerin de özellikle alkışlanması gerekiyor çünkü eski bir alışkanlıktan gelip şimdi yepyeni bir şeye uyum sağlamış olanlar zaten her halde ayakta kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.
- "Genç iletişimcilere en büyük tavsiyemiz 'Kendinizi iyi yetiştirin'"
Genç iletişimcilere tavsiyelerde bulunan Fetvacı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Genç iletişimcilere ve bütün gençlere hep aynı şeyi söylüyoruz. Yeniliklerden korkmayın ama kendinizi çok iyi yetiştirin. Mutlaka birkaç dil bilin. Konunuzu iyi bilin, hızlı olmak zorundasınız, iyi olmak ve gayret içinde olmak zorundasınız ve yeniliklere uyum sağlamak zorundasınız. Bizlere de onlara imkanlar sağlamak, onların önünü açmak vazifesi düşüyor."