ADIYAMAN (AA) - İndere bölgesinde yapımı devam eden kalıcı konutlarda incelemelerde bulunan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, AA muhabirine, 6 Şubat sabahı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla sahada hızlı bir şekilde konumlandıklarını söyledi.

  • Asrın felaketinin ikinci yılı
  • Yıkılan binaların sorumluları yargılanıyor
  • DASK, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaklaşık 40 milyar lira hasar ödemesi yaptı
  • Şanlıurfa'da depremde hasar gören Hasan Padişah Camisi, Ramazan Bayramı'nda ibadete açılacak
  • Hatay Arsuz'da 195 afetzede güvenli ve sıcak yuvalarına kavuştu
  • Malatya'da depremde hayatını kaybeden öğrencilerin isimi yurtlarında yaşatılacak
  • Hatay'da depremden 1 ay sonra açılan hastanede 35 bin poliklinik hizmeti verildi
  • Depremlerde yaklaşık 280 akrabasını kaybeden kadın, yaşadığı acıları unutamıyor
  • Deprem bölgesinde tamamlanan 32 bin köy konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • Deprem bölgesindeki konut satışları hızla toparlanıyor
  • Hatay, Adana ve Osmaniye'de depremzedeler yeni yuvalarına kavuşuyor

Yılmaz, ilk anda özellikle Gaziantep, Malatya, Hatay ve Adıyaman'da geçici yaşam alanlarının tespitlerini yaptıklarını ifade ederek, "Hızlı bir şekilde geçici yaşam alanlarının önce altyapılarını arkasından da prefabrik, hafif çelik ve konteyner alanları oluşturmaya başladık. Şirket merkezinde oluşturduğumuz lojistik merkez sayesinde özellikle iş makineleri başta olmak üzere 2 milyon adet farklı ihtiyaç malzemesini sahaya indirdik." diye konuştu.

Deprem bölgesinde 99 ihale yaptıklarını vurgulayan Yılmaz, konutlar ve ticarethaneler olmak üzere 81 bin 889 bağımsız bölümde çalışmalara devam ettiklerini anlattı.

Yılmaz, deprem bölgesinde 30 bin bağımsız bölümü mart sonuna kadar hak sahiplerine teslim etmeyi planladıklarını dile getirerek, "İnşallah 2025 yılı sonuna kadar da alanda başladığımız tüm bağımsız bölümlerin teslimlerini yapmış olacağız." dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan 6 Şubat depremleri paylaşımı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan 6 Şubat depremleri paylaşımı

İndere bölgesindeki alanı bir şehir gibi planladıklarına dikkati çeken Yılmaz, içme suyu, atık su hatları, doğal gaz, telekomünikasyon, trafik aksları, bisiklet yolları, eğitim alanları gibi tüm planlamaları sıfırdan yaptıklarını belirtti.

Adıyaman'da 16 bin 447 bağımsız bölümün yaklaşık 2 bini vatandaşlara teslim edildi

Yılmaz, Adıyaman'da 16 bin 447 bağımsız bölümün yaklaşık 2 binini teslim ettiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"İndere bölgesinde yaptığımız konutların önemli bir kısmında tünel kalıp sistemi kullanılıyor. Hatay gibi veya şehir merkezi gibi alanlarda konvansiyonel kalıp sistemlerini de kullandığımız oluyor. Burada önemli olan, tamamı tasarım anlamında da mühendislik hizmeti almış konutlar inşa etmek."

Deprem bölgesinde yaklaşık 500 personelle sahada olduklarını ifade eden Yılmaz, bütün yapıların mühendisler tarafından aşama aşama kontrol edildikten sonra teslim alındığını söyledi.

Yılmaz, konut ve iş yerlerinde zemin etütlerine dikkat ettiklerinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bütün yaptığımız inşaatlarda mimari tasarımlar, vaziyet planları oluşturulmadan önce öncelikle bir zemin etütleri yapılıyor. Binalar yerleştirildikten sonra ayrıntılı zemin etütleri yapılıyor. Jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendislerinin içerisinde bulunduğu süreçte bütün tasarımlar yapıldıktan sonra statik tasarımları beraber sahaya veriliyor."


Muhabir: Orhan Pehlül

Kaynak: aa