MOSKOVA (AA) - Uşakov, Rossiya devlet televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Rusya ve ABD arasındaki ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rus lider Putin ve ABD Başkanı Trump arasında olası görüşme hususunun herkesin dilinde olduğunu söyleyen Uşakov, "Henüz belirli tarihler üzerinde anlaşmaya varılmadığını söyleyebilirim. Hatta yer üzerinde bile anlaşmaya varılmadı. Ancak birçok kişi, özellikle de Amerikalı meslektaşlarımız Riyad'dan bahsediyor." ifadelerini kullandı.

Uşakov, Putin ve Trump arasında telefon görüşmesi hususunda da çalışmaların sürdüğünü ancak henüz bir mutabakatın söz konusu olmadığına dikkati çekti.

Putin'in, ABD Başkanı Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile daha önce St. Petersburg'da yaptığı görüşmenin iyi geçtiğini bildiren Uşakov, siyasi ve ekonomik konuların yanında en çok Ukrayna meselesinin ele alındığını aktardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: ABD ile güvene dayalı temasları sürdürüyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Rusya ile ABD arasındaki ilişkilere değinen Zaharova, "ABD tarafıyla güvene dayalı temasları sürdürüyoruz. Amerikalıların bizi birçok konuda duyduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Ukrayna meselesinin ayrıntılarını kavramaya çalıştığını anlatan Zaharova, şunları kaydetti:

"Sunduğumuz bilgiler bazında belirli hususları, Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğine yönelik sunduğumuz argümanları daha iyi anlamaya başladılar. Tüm bunlar sabır ve zaman, olguların incelenmesine dayanan yaklaşımın dikkatli şekilde oluşturulmasını gerektiriyor. Mevcut ABD yönetiminin bu hedefe ulaşma konusunda kararlı olduğunu görüyoruz."

Zaharova, Ukrayna krizi çözüm sürecinin başında bulunduklarını ve bu konuda sadece ilk adımların atıldığını dile getirdi.

Rusya ile ABD arasında 18 Mart itibarıyla 30 gün boyunca enerji unsurlarına saldırıların durdurulmasına yönelik geçen ay anlaşma yapıldığına dikkati çeken Zaharova, Ukrayna'nın bu anlaşmaya uymadığını ve söz konusu süreçte Rus enerji altyapı unsurlarına saldırılar düzenlediğini ifade etti.

ABD'de gözaltına alınan Filistinli aktivist Halil, Washington Post'a mektup yazdı ABD'de gözaltına alınan Filistinli aktivist Halil, Washington Post'a mektup yazdı

Zaharova, ileride Ukrayna ile ilgili yapılacak olası anlaşmaların uygulanması gerektiği vurguladı.

"Ukrayna'da barış gücü, Rusya ile NATO'nun çatışmasına yol açabilir"

Avrupa ülkelerinin Ukrayna krizine dair yaklaşımını değerlendiren Zaharova, "İngiltere ve Fransa'nın Ukrayna'da barış gücünü konuşlandırma yönündeki planı hayata geçirmeye çalıştığını ve bunun akılsızca olduğunu" kaydetti.

Mariya Zaharova, bunun, Rusya ile NATO'nun doğrudan çatışmasına yol açabileceğini belirtti.

"AB, Güney Kafkasya'yı küresel hibrit savaşının cephesi olarak görüyor"

Avrupa Birliğinin (AB) Güney Kafkasya bölgesine yönelik eylemlerini değerlendiren Zaharova, "AB, Güney Kafkasya'yı küresel hibrit savaşının cephesi olarak görüyor." şeklinde konuştu.

Zaharova, AB'nin Ermenistan'daki misyonunu genişletme ihtimaline ilişkin ise "Avrupalı ​​gözlemciler, bölgeye istikrar getirmiyor, Güney Kafkasya'yı barış ve refaha yakınlaştırmıyor, tam tersine bölgeyi bölmeye çalışarak, gerginlik noktaları ve sorunlar yaratıyor." ifadelerini kullandı.

Sözcü Zaharova, Fransa'nın, Rusya ile Ermenistan arasındaki ilişkileri baltalama girişiminde bulunduğunu belirtti.

"Estonya kaynaklı risk ve tehditlere orantılı yanıt verilecek"

Estonya'da yabancı gemilere karşı güç kullanılmasına izin verildiğine işaret eden Zaharova, bunun uluslararası hukuka, özellikle de Birleşmiş Milletlerin (BM) 1982 tarihli Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu vurguladı.

Zaharova, "Rus gemilerine karşı saldırıların düzenlenmesi halinde, NATO üyesi olan Estonya'dan kaynaklanan risk ve tehditlere orantılı yanıt verilecek." şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

"Brüksel, Moldova'yı üs haline dönüştürmeye çalışıyor"

Batı'nın Moldova ile ilgili eylemlerini değerlendiren Zaharova, "Brüksel, Moldova'yı, AB ve NATO'nun Rusya'ya karşı cephe ve Kiev yönetimine lojistik destek sağlayan üs haline dönüştürmek için elinden geleni yapıyor. Bu, Moldova'nın çatışmaya zorla sürüklenmesi anlamına geliyor." dedi.

Zaharova, Moldova Anayasa Mahkemesinin, ülkeye bağlı Gagauz Özerk Yeri'nin kendi savcısını belirleme hakkını iptal etme kararına dair ise "Moldova yönetimi, bölgenin özerklik statüsünü ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kişinev'in bölgeye yönelik totaliter yöntemleri kullanmasını kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sözcü Zaharova, uluslararası kuruluşlara Gagauz Özerk Yeri'ndeki durumu dikkate alma çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Japonya'ya protesto notası gönderdi

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Japonya'ya, Hokkaido Adası'nda düzenlemeyi planladığı askeri tatbikatlara ilişkin protesto notası gönderildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Moskova'daki Japonya Büyükelçiliğine, Japonya'nın haziranda Hokkaido Adası'nda gerçekleştirmeyi planladığı askeri tatbikatlara ilişkin sert bir protesto notası iletildiği belirtildi.

Tatbikatların Rusya sınırlarına yakın bölgede yapılacağı belirtilen açıklamada, bu tatbikatlarda Type-88 model füzelerle donatılmış SSM-1 kıyı savunma sistemleri kullanılacağına işaret edildi.

Açıklamada, "Rus tarafı, bu tür kışkırtıcı askeri faaliyetleri Rusya'nın ulusal güvenliğine yönelik potansiyel bir tehdit olarak değerlendiriyor ve kesinlikle kabul edilemez buluyor. Tokyo'nun bu eylemi, Kuzeydoğu Asya'da ve Asya-Pasifik bölgesinin tamamında tansiyonun artmasına yol açıyor." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Moskova'nın ülkenin Uzak Doğu sınırlarında güvenliğin sağlanması amacıyla gerekli tüm karşı önlemleri alma hakkını saklı tuttuğu da kaydedildi.

Witkoff aracılığıyla Moskova'dan "gereken sinyallerin" iletildiğini kaydeden Uşakov, "Sanırım bu sinyaller Washington'da müzakere edildi." diye konuştu.



Muhabir: Ali Cura,Dmitri Chirciu

Kaynak: AA